Министърът на иновациите проведе среща с представители на водещ инвестиционен фонд от ОАЕ и български

...
Министърът на иновациите проведе среща с представители на водещ инвестиционен фонд от ОАЕ и български
Коментари Харесай

Министър Пулев: Заздравяваме стратегическия диалог с ОАЕ 

Министърът на иновациите проведе среща с представители на водещ инвестиционен фонд от ОАЕ и български стартъпи

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев проведе среща с представители на един от водещите капиталови фондове от ОАЕ за дялово финансиране /Strategic Development Fund/ и български високотехнологични стартъпи, на която бяха разисквани възможностите за инвестиране.

Срещата е в продължение на самодейността застратегическо партньорство с фондове отключови държави, които да влагат в българската екосистема. Тя е в резултат насрещите извършени на високо равнище по време на визитата на министъра, който беше част от делегацията, водена от Президента РуменРадев преди месец в ОАЕ. 

По време на дискусията с представители на стартиращи компании у нас министър Пулев представи другите инициативи и финансови принадлежности, от министерството, с които се подпомага развитието на екосистемата у нас. Обсъдени бяха новите публични и прозрачни подходи, както иполучаването на обратна връзка от предприемачите, за да се разработят съответстващи за пазара принадлежности. 

„ Нашите сътрудници от ОАЕ потвърдиха капиталовите си ползи и планове и оцениха гения и експертизата на експертите у нас. Нашите специалисти са готови с дълготрайна визия, тактика и се преглеждат в подтекста на районните и световни трендове и пазари, а освен на локалните “, съобщи Пулев.

Той подчерта, че се работи за оптимизирането на процесите и по-доброто взаимоотношение с екосистемата и защита на бизнесмените.Той представи новия капиталов инструмент, по който вече се работи между Фондовата борса, ББР и частни вложители за финансиране, чрез BEAM – пазара, къдетомалки и междинни предприятия набират публиченкапитал при цялостна бистрота.

Представителите на стартъп обществотоприветстваха тази самодейност и посочиха, че тя отговоря на нуждата на пазара за един сегмент, за който няма наличен достатъчно капитал чрез съществуващи финансови принадлежности. „ В момента основното финансиране е насочено към един по-ранен етап от развитието на компаниите pre-seed иseed фаза ускорение, само че по-късно те влизат в нови, в които липсва финансиране “, посочи министърът и добави, че целта е да се осигурифинансиране и финансови рундове, именно на този по–напреднал етап.

На срещата бяха дискутирани и мерките за оптимизацията на Фонда на фондовете. Министър Пулев подчерта, че там предстоят да се изпълняват финансови принадлежности, възлагани от ръководещите органи на стратегиите, съфинансирани от Европейски Съюз. Той акцентира, че за извънредно малко време от 16 август до 3 октомври са утвърдени европейските средства по новата стратегия Конкурентоспособност /ПКИП/, с общ бюджет близо 3 млрд.лв., които ще бъдат канализирани през структурите на МИР. 

„ Фондът ще управлява значителен по-голям ресурс от 1,2 млрд. лв. за идващия програмен интервал по ПКИП. „ Сега започва нов цикъл на пазарни съвещания, като ще се разчита на противоположната връзка на предприемачите и от стартъпите, с цел да се посочи потребността на пазара и да се образуват нови фондове, които да дават отговор на техните условия “, изтъкна министърът на нововъведенията. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР